Historia

hedeforsbruk

Hedefors bruk har en lång historia. Mängder av arbetare har slitit i textilfabriken som låg där från 1880-talet fram till slutet av 30-talet.

Lönen på den tiden var 32 öre i timman. Efter en full arbetsvecka blev det 15 kronor och 36 öre. Och att det var ett mycket slitsamt arbete.

Peter Andreas Åkerlund köpte mark vid Hede säteri 1875, och året därpå började fabriken byggas. År 1883 startade han Hedefors väfveri. Tio år senare startades även ett spinneri. 1904 tillkom kontors- och lagerbyggnaden, den byggdes upp igen efter en brand 1902. I samma veva byggdes även sex hus för arbetarbostäder. De sista husen blev färdiga 1902.

De olika byggnaderna användes till väveri, spinneri, blekeri, appreturen och färgeri.

Från allra första början arbetade arbetarna tio till tolv timmar om dagen. De som tjänade sämst hade en lön på 40 öre om dagen. De bodde i arbetarbostäder som är de tre hyreshus mitt i byn runt kastanjen. Dessa är Lerums äldsta arbetarbostäder.

År 1919 antog riksdagen lagen om 48-timmars arbetsvecka.

Efter detta började arbetarna halv åtta på morgonen, kvart över sju på morgonen ljöd ångvisslan första gången. Halv fem på eftermiddagen var arbetsdagen slut, förutom på lördagar då man slutade ett. Ångvisslan blåste även vid arbetsdagens slut.

Det var först 1924 som det bildades fackförbund, Svenska textilarbetareförbundet, i Hedefors.

Det hade gjorts upprepade försök att starta en fackförening utan att lyckas tidigare. Fabriksledningen såg naturligtvis inte med blida ögon på att arbetarna organiserade sig. Att ställa sig i spetsen för fackföreningen var inte riskfritt. Till det krävdes mod. Mjölnarns Erik, urhedeforsare och flerbarnsfar, var den som åtog sig det svåra och utsatta uppdraget.

Hedefors texter

I slutet av 30-talet avvecklades spinneriet. Samtidigt bildades ett företag av familjen Åkerlunds företag i Borås och i Hedefors, det nya namnet blev Drufvefors väfveri. 1944 påbörjades en omfattande modernisering av väveriet, appreturen, ärgeriet och blekeriet. I slutet av 40-talet byggdes vattenkraftstationen.

1959 avvecklade Drufvefors väfveri all sin verksamhet.

Nu är det en mycket varierad företags och föreningsliv som pågår där. Allt från konstateljéer, fisketidning, gym, svampodling till flera företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s